petak, 17. travnja 2015.

Prvi koraci ka zdravom životu


Recite zbogom starim navikama



Poboljšanje vašeg zdravlja usvajanjem zdravih životnih navika u pravilu, ne može se dogoditi preko noći, ali zašto ne početi baš danas. Naravno, odluka živjeti zdravo je dugoročno opredjeljenje koje možete postići sa jakom voljom. Zato postoje koraci koje možete poduzeti odmah kako bi ste se danas osjećali zdravije nego jučer i krenuti na put zdravog života. Prvo, procjenite svoju aktivnost. Koliko ste tjelesni aktivni u toku jedne sedmice? Ljudi su danas sve manje aktivni, najviše zbog tehnologije koja je učinila naš život lakšim. 


                                                                Dizanje tegova                                                                Foto: Maja K.              



Preporučuje se da odrasli pokušaju biti aktivni svaki dan, a cilj postići najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti tokom sedmice kroz razne aktivnosti.Za većinu ljudi, najlakši način su aktivnosti svakodnevnog života, kao što su hodanje ili biciklizam, umjesto korištenja automobila. Međutim, potrebno je i da sudjelujete u aktivnostima kao što su sport i vježbe, te na taj način ćete se osjećati čak i zdravije.

Zatim, počnite da vodite dnevnik prehrane. Zapišite sve što ste pojeli za jedan dan. Na taj način ćete znati koliko kalorija ste unijeli i uporedite sa dnevnom aktivnošću tog dana. Kako bi vam taj posao bio lakši, uz pomoć ovog kalkulatora možete izračunati koliko ste potrošili kalorija: http://www.tablicakalorija.com/kalorije-aktivnosti.html


                           Prirodni sok               Foto:Maja K.
Jedite male, zdrave obroke često. Kada se jedu manje porcije, može spriječiti prejedanje. To će također ubrzati vaš metabolizam i učiniti da se kalorije sagorijevaju brže.Vježba je ključni faktor za očuvanje zdravlja. Ostanite motivirani za vježbanje. Niti jedna druga osoba, a ni mašina to ne može učiniti za vas. Postoji mnogo razloga koji bi vas mogli potaknuti da vježbate. Vježba je ključni faktor za očuvanje zdravlja. Često i redovito vježbanje svakodnevno pomaže jačanju imunološkog sistema; pomaže spriječiti bolesti, kao što su: bolesti srca, kardio vaskularne bolesti, dijabetesa i pretilosti. Vježba jača kosti, pluća, poboljšava vitalnost, ublažava depresiju, te pomaže vam da bolje spavate. Baš zbog toga naredni post ću posvetiti korisnim savjetima o ishrani i vježbanju. 







Nema komentara:

Objavi komentar