utorak, 28. travnja 2015.

Sport kao dio svakodnevnice

Aktivan život je zdrav život


Vjerovatno ste čuli bezbroj puta kako je vježbanje "dobro za vas". Ali to zaista i jeste tako. Uz vježbanje vaša energija se penje na najviši nivo, a raspoloženje joj se pridružuje. Postoje mnogi sportovi koji će učinit da se osjećate bolje, zdravije i u dobroj formi. Ponekad bavljenje određenim sportom nam pomaže da rasteretimo svoje misli, da pobjegnemo od problema i otjeramo stres i pritisak daleko od nas. Ukoliko je vaš cilj da izgubite težinu, da ojačate mišiće ili da poboljšate kondiciju već danas krenite da ostvarite sve što ste zacrtali. 

Trčanje

Trčanje sagorijeva mnogo kalorija, što je najjednostavniji način za izgubiti težinu. Trčanje može smanjiti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanog udara. Takođe ojačava vaše mišiće, posebno mišiće nogu, te smanjuje gubitak koštane mase i mišića, čime se usporava proces starenja. Staza za trčanje poboljšava koordinaciju i ravnotežu zbog neravnina na stazama i raznih prepreka. 

Plivanje

Postoji nekoliko prednosti plivanja. Plivanje je super rekreacijska aktivnost za ljude svih starosnih dobi. Dok plivate svi mišići se aktiviraju. Plivanje je dobar sport jer: 
  • čuva vaše srce i tijelo od stresa
  • gradi izdržljivost i snagu mišića
  • pomaže u održavanju zdrave težine, zdravog srca i pluća




Biciklizam 


Samo 40 minuta vožnje biciklom možete potrošiti do 500 kalorija, Biciklizam pomaže u jačanju nogu i leđnih mišića. Redovita vožnja biciklom smanjuje šanse za bolesti srca. Vožnja biciklom je povezana sa poboljšanjem vašeg  mentalnog zdravlja i može ojačati vaš imunitet.

                                                                    Biciklisti u gradu                                                                    Photo: Maja K.      




Tenis


            Momci igraju tenis             Photo:Maja K.
Tenis se može igrati kao sport ili rekreacijska aktivnost s prijateljima i porodicom. Taj sport je dobar za održavanje zdravlja, kondicije i snage. Sat vremena igranja tenisa sagorijeva oko 600 kalorija kod muškarca i 420 kalorija kod žena.
Tenis može biti dobra vježba sa puno zabave. Igranje tenisa ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući:

  • povećanje aerobne sposobnosti
  • snižavanje otkucaja srca i krvnog pritiska
  • povećanje gustoće kostiju
  • snižavanje tjelesne masnoće
  • poboljšanje snage i fleksibilnosti



Kuglanje

Ukoliko ponekad odete na kuglanje to sve može pridonijeti zdravom načinu života. Među velikim brojem razloga za njegovu popularnost je to što je vrlo fleksibilan sport. Mnogi odrasli kao i djeca mogu uživati ​​sudjelujući u ovom zabavnom sportu. Kuglanje takođe se smatra kao dobar oblik opuštanja, može vam pomoći da se družite, oslobodite od stresa.
Kuglanje uključuje odlične vježbe mišića. Kada bacite kuglu za kuglanje, istezanje i savijanje pruža dovoljno vježbe za ligamenate, mišiće i zglobove u rukama.

                                                    Djevojke u kuglani                                                                             Photo: Maja K.


U narednom postu više ću pisati o vježbama iz teretane.

4 komentara:

  1. Pročitala sam sva tri posta objavljena na ovom blogu i moram priznati da me svaki od njih ponukao da nešto promjenim u svom načinu života. Redovno doručkujem - prije izlaska iz kuće :)
    Malo sam lijena kada su vježbe u pitanju... može li šetnja umjesto trčanja? :)
    Sve u svemu, zanimljivo i definitivno korisno za održanje zdravlja i dobre kondicije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je što te moj blog naveo da kreneš ka tom zdravom načinu života. :)
      Na dobrom si putu, doručak je najbitniji kako bi mogla da funkcionišeš cijeli dan.
      Šetnja je naravno super rekreacijska aktivnost. Samo tako i nastavi, a želja za ostalim vježbama će se sama javiti. ;)

      Izbriši
  2. Ovo su odlični savjeti za dobru formu i zdravo funkcionisnaje organizma. Trčanje me uvijek privlačilo, međutim u nedostatku vremena ta moja želja za trčanjem svodi sa na neki 5 min.od stana do fakulteta, a koje je nažalost uvijek izazvano kašnjenjem :). Hvala ti Majo na savjetima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ilda, 5 minuta po 5 i skupit će se dovoljno da se tvoje tijelo aktivira i javi jača želja za trčanjem :) Nekada i u kašnjenju ima nešto pozitivno :)

      Izbriši