srijeda, 20. svibnja 2015.

Bodybuilding-vaš novi životni stil

Šta je zapravo bodybuilding?


Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišićnog rasta) kroz kombinaciju treninga (treninga sa utezima), adekvatnog kalorijskog unosa, hrane i odmora (regeneracije) kao tri najvažnije komponente bodybuildinga. Osoba koja se ozbiljnije bavi tom aktivnošću naziva se bodybuilder. Kao sport (natjecateljski bodybuilding), profesionalni bodybuilderi izlažu svoja tijela pred panelom sudaca koji dodjeljuju bodove na temelju njihovog estetskog izgleda.


Vjerovatno ste čuli za najpoznatijeg bodybuildera svih vremena Arnolda Schwarzeneggera. Ali da li znate nabrojati bar jednog  bodybuildera sa naših prostora?
                 Saša Drašković                      foto:.facebook.com
Ako mislite da ih nema, onda se varate. Jedan od njih je i Saša Drašković iz Bijeljine. Po zanimanju je trener, a i takmičarski bodybuilder. 
Sa treniranjem je počeo 2004 godine. Bio je I razred srednje škole kada je krenuo u teretanu uz judo trening. Njegov cilj prvenstveno nije bio  da postane bilder već da nabaci koji kilogram više jer je tada imao samo 49kg. Nakon 4 godine shvatio je da je to sport u kojem je pronašao sebe. Treniranje ga ispunjavalo i želio je da se isproba na bini kako bi osjetio takmičarske čari. Uz naporan trening sa 49kg došao je na 106kg. Za njega bodybulding je postao način života. Dizanje tegova mu služi kao bjekstvo od lošeg dana i negativnosti. Motivaciju ne pronalazi iz bodybuilding filmova, literature i slično, već se trudi da motivaciju crpi iz samog sebe. 

Jedan je od najpoznatijih osobnih trenera na ovim prostorima. Znanje i iskustvo je stekao godinama. Pomogle su mu razne knjige, studije ali ponajviše zdrava logika. 
dizanje tegova             foto: facebook.com


Njegov trening se sastoji od: 
1.prsa/prednje rame
2. srednje rame/ triceps
3.leđa-jutarnji trening* trapez/biceps/zadnje rame-večernji trening
4.kvadriceps/zadnja loža
5.podlaktice/ trbušnjaci/ listovi



U toku perioda definicije od hrane najviše konzumira: krompir, rižu, narandže i jabuke. Masti uključi kroz jogurte, meso, bademe i jaja. Od proteina najčešće: whey, piletinu i tunu, a od supmlementacije najviše koristi Whey, Creatine i BCAA. 

   
16.državno prvenstvo                    foto:facebook.com
Učestvovao je na mnogim bodybuilding takmičenjima i ostvario dobre rezultate. 
Na 16.državnom prvenstvu koje je održano u aprilu 2015. godine u Tomislavgradu, u kategoriji do 90cm Saša Drašković je bio najbolji. Takođe dobre rezultate je ostvario i na Balkanskom bodybuilding i fitness prvenstvu, te na takmičenju „IFBB EVEREST KLASIK KUP 2015″ u Jagodini.

                                             
                                                             preuzeto sa www.youtube.com
 

Saša Drašković na takmičenju
foto:facebook.com
Prednosti koje ostvarujete vodeći zdrav život kroz bodybuilding su beskrajne. Poboljšavate svoje zdravlje, ispunjeni ste i zadovoljni.
 Sve životne aktivnosti radit ćete sa više energije i motivacije. Ostvarit ćete ciljeve koje ste zacrtali u teretani kao i u drugim područjima svog života. Kombinirajući svoju strast za bodybuilding/fitness i korištenje tri osnovna elementa (trening, prehrana i odmor) pravilno, možete poboljšati svoj način života i ostvariti  dobre rezultate unutar i izvan teretane.
Živjeti "bodybuilding lifestyle" je ugodan način života ali to nije cijeli vaš život. Ostvarite ono što bodybuilding ima za ponuditi, iskoristite prednosti i primjenite ih u svom svakodnevnom životu. Ono što je najvažnije zabavite se, ostanite zdravi i održite ravnotežu između svojih aktivnosti svakodnevnog života i ciljeva.




                                         
                                            Muzika za motivaciju u teretani.

2 komentara:

  1. - Iako lično nisam ljubitelj ovog sporta, poštujem svakoga ko svoje tijelo dovodi do savršentsva vježbom i pravilnom ishranom. Iako mi je Bijeljina blizu, nisam znala za ovog profi bodybuildera. Fino "ubačeno" u cijelu konstrukciju bloga- kutak za muškarce! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Vrlo malo se posvećuje pažnje ovom sportu, vjerovatno iz razloga što većina još uvijek neće da prizna da je ovo zaista sport. Drago mi je da si iz mog posta saznala nešto novo :) Čak i nas žene zanimaju ove "muške" teme. ;)

      Izbriši