srijeda, 10. lipnja 2015.

Atraktivan, besplatan, najnoviji način vježbanja

Street workout 



U posljednjih nekoliko godina bombastično se pojavio novi zanimljiviji način vježbanja. Street workout je način vježbanja sa težinom vlastitog tijela na šipkama, stupovima, itd. Ono što ga razlikuje od svih ostalih sportova i zbog čega je ovoliko postao popularan je to što je besplatan, atraktivan i učinkovit za cijelu čovjekovu muskulaturu, jer razvija snagu i izdržljivost.
Početak vježbanja kreće sa zgibovima, čučnjevima, sklekovima, to su najosnovniji pokreti iz kojih se grade mnogo teži. Tu su i elementi u paru, razne vage koje razvijaju snagu i balans.

         vježbanje u paru                foto: preuzeto sa www.dailyburn.com

Vježbe možete izvoditi bilo kada i bilo gdje, uglavnom su to parkovi, dječija igrališta ili obična dvorišta. Veoma je zanimljiv zato što je cilj orginalnost. Svi zapravo rade iste pokrete ali uvijek se može prepoznati nečiji stil, čistoća pokreta. Posebno je dobar za sve. Namjenjen je ženama, muškarcima, mladima i starima. Osim što je Street workout kvalitetan kao samostalan trening, takođe je odlična dopuna treningu profesionalnim sportašima

               vježbanje u parku                         foto: facebook.com

Street workout ne ulazi samo u domenu sporta, nego i u društvenu, razvija socijalnu osjetljivost kod ljudi, najviše omladine, da žive zdravo, te da se maknu od svega lošeg što ulica nudi.

Svi ti razlozi bili su motivacija za ostvarenje ideje izgradnje street workout parka u Tuzli. Kreativni studenti Fakulteta za tjelesni odgoj i sport su se dosjetili toga i pokrenuli incijativu za izgradnju. Kao što kažu odlučili su da ne mjenjaju cijeli svijet nego da promjene mali dio svijeta oko sebe. I uspjeli su!
Tuzla danas ima park za vježbanje koji je dostupan i koristan za svo stanovništvo. 

           street workout park u Tuzli                          foto:facebook.com


1 komentar:

  1. - mislim da je street worout genijalan način da se muškarci druže, a istovrenemo oblikuju svojet tijelo pri tome da nisu u teretani! :)) Doduše i cure bi mogle bez problema coolirati po stree worout parkovima ;)

    OdgovoriIzbriši