srijeda, 10. lipnja 2015.

Jedna vježba, 28 dana, savršeno tijelo

Vrijeme je za plank


Naučili smo iz prošlog posta kako brojati kalorije, sada bi se trebali malo posvetiti vježbanju. 
Vjerovatno ste do sada čuli za poznatu vježbu "plank" sa kojom se cijeli svijet "zarazio". Ukoliko ne znate kakva je to vježba, u nastavku posta saznat ćete nešto više o tome. 


  Djevojke i momci u plank izdržaju               photo:preuzeto sa facebook.com

"Plank" je jedna od najpopularnijih vježbi jer tjera na rad mišiće cijelog tijela. Plank je zapravo izdržaj u gornjoj poziciji skleka, stoga mišići rade na sličan način kao kod sklekova. Na prvi pogled vježba ne izgleda teška. Suština je da "lebdite" iznad poda na par minuta oslanjajući se na ruke i noge. Ali ako svaki dan povećavate broj minuta vidjet ćete da ipak treba uložiti dosta snage i truda.


Kako pravilno uraditi plank?

 

              položaj nogu za plank                          foto:Maja K.
Lezite na pod stomakom na dole. Savijte laktove na 90 stepeni i postavite se u ležeći položaj na laktove. Tijelo treba da formira pravu liniju od glave do peta. Noge trebaju da budu zategnute i ravne, a stopala sastavljena kako bi na taj način stvorili veći pritisak na trbušne mišiće. U toku vježbe uvucite stomak ali dah ne zadržavajte. Ostanite u tom položaju koliko god možete. Za početak je dovoljno i 10 sekundi, napravite pauzu od 2 minute pa opet ponovite vježbu, 5 ponavljanja bi bilo dovoljno.


Ako nastavite praktikovati ovu vježbu cijeli mjesec ostvarit ćete sljedeće: 

  • Zategnuta zadnjica. Vježba je usmjerena na glutealni mišić i zadnju ložu noge. Na taj način ćete se osloboditi celulita i dobiti savršeno oblikovanu zadnjicu. 
  • Jaka leđa. Dok radite ovu vježbu svi su mišići aktivni, a posebno donji leđni mišići i ramena. Oslobodit ćete se bolova u leđima od dugog sjedenja. 
  • Zategnute noge. Glavni teret ove vježbe pada na noge. Uključeni su svi mišići nogu, od kukova do listova. 
  • Zategnute ruke. Na njima se održava polovina tjelesne težine. 
  • Ravan stomak. Vjerovatno već dugo žudite da imate ravan stomak, ova vježba će to i učiniti. Dok je radite aktivirani su svi trbušni mišići. 

A sada je vrijeme za plank-izazov! Priključite se ostalim ljudima u cijelom svijetu koji su se pridružili ovom izazovu kako bi svoje tijelo doveli do savršenstva. 
Plank-izazov je osmišljen tako da kroz 4 sedmice se postepeno povećava vrijeme provedeno u planku-izdržaju. Počinje se sa 20 sekundi, a konačni cilj je postići četiri minute neprekidnog planka. 

Nadam se da ste spremni za ovaj izazov koji traje 28 dana. Krećemo križati dane tri četiri sad!

                                                              Plank-izazov                                                                        foto: Maja K.



3 komentara:

  1. - Ovo izgleda skroz privlačno. Jesi probala?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Da, probala sam...radila nekoliko dana plank i super mi je ta vježba, preporučujem svima :) Ali što se tiče izazova od 28 dana, ja sam se više opredijelila za čučnjeve. :)

      Izbriši
  2. - Sa plankom sam počinjala već dva puta i uvijek me nešto prekine. Sada kada si to fino stavila na papir i objasnima, mislim da će biti treća sreća. Čujemo se za 28 dana, dobrooo 29 ;)

    OdgovoriIzbriši