utorak, 9. lipnja 2015.

Kalorije-vaš prijatelj ili neprijatelj?

Šta su to zapravo kalorije? 



Službena definicija kalorija je "...količina topline potrebne za podizanje temperature vode za 1 stepen (DHHS). " Ali ako vam to zvuči previše znanstveno onda najbolje za shvatiti je da kalorija zapravo nije opipljiva stvar, to je jedinica za mjerenje. Kalorija mjeri energiju hrane i pića koje uzimamo. Sve što radimo oslanja se na energiju koja dolazi u obliku kalorija. Hrana koju jedemo postaje gorivo koje pokreće naše tijelo. 
                     Voće na stolu                                     Foto: Maja K.
Razumjevanje kalorija je sastavni dio mršavljenja. Bez obzira koliko vodili računa o dijeti, ako se uključi previše kalorija nego što je potrebno dobit ćete na kilaži. Svi imamo potrebu za određenom količinom kalorija. To je ono što naš organizam zahtjeva svaki dan za obavljanje minimalnih funkcija. Kada unesemo više kalorija nego što je potrebno, tijelo nema drugog izbora nego učiniti nešto sa tim dodatnim kalorijama pa ih stavlja u skladište u obliku masti. Vaše posebne, pojedinačne kalorijske potrebe zavise od nekoliko faktora kao što je stepen vaše aktivnosti i metabolizam.

Gdje se nalaze kalorije? 

 Prosječna hranjiva vrijednost mlijeka        Foto: Maja K.


Kalorije se nalaze u četiri komponente hrane. To su: 
  • masti 
  • ugljikohidrati
  • proteini
  • alkohol (tj. šećer) 
Masti sarže dvostruko kalorija od ugljikohidrata ili proteina. Pića takođe sadrže kalorije: gazirana pića se nazivaju "prazne kalorije" što znači da nose nikakvu hranjivu vrijednost ali kalorije svakako možemo računati.
Većina ljudi se pita da li je bitno odakle kalorije dolaze. Uglavnom kalorija je kalorija. Protein kalorija se ne razlikuje od masti kalorije-one su jednostavno jedinice energije. Dokle god ste sagorjeli ono što ste jeli, vi ćete održavati svoju težinu, i dokle god sagorijevate više nego što jedete-gubit ćete težinu. Ali ako govorimo o prehrani, to je svakako bitno odakle kalorije potiču. Ugljikohidrati i proteini su zdravije kalorije nego masti. Višak masnoće može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. 
Sadržaj kalorija je kod mnogih namirnica navedeno na ambalaži. najčešće na leđima ili na strani ambalaže. Ta informacija će se pojaviti pod naslovom "Energy" (energija). Sadržaj kalorija često se daje u kcals, a također u kJ. Oznaka obično će vam reći koliko kalorija je sadržano u 100 grama ili 100 mililitara hrane i pića.


Kako na brz način sagorjeti kalorije? 



Kao i što znate mi nemamo kontrolu na brzinu našeg metabolizma ali zato možemo kontrolirati koliko kalorija sagorimo krzo razne fizičke aktivnosti. Što ste više aktivni, više kalorija ste i sagorjeli. 
Možete sagorjeti više kalorija sa: 
  • Redovnom aerobnom vježbom- to je najučinkovitiji način da se sagore kalorije i uključuje aktivnosti kao što su: hodanje, biciklizam i plivanje. Kao cilj, dovoljne je najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno. Ako želite izgubiti na težini možda ćete morati i povećati vrijeme fizičke aktivnosti. 
  • Trening snage- su vježbe poput dizanja utega i vrlo su važne jer pomažu neutralizirati gubitak mišića povezanih sa starenjem. 
  • Životne aktivnosti- Svaki dodatni pokret pomaže sagorijevanju kalorija. Potražite načine kako hodati i kretati se nekoliko minuta svaki dan više nego dan prije. Umjesto što bi išli liftom odlučite se za stepenice i na taj način ste istog trena sagorjeli više kalorija. Čak i aktivnosti kao što su pranje automobila i kućanski poslovi sagorijevaju kalorije i doprinose mršavljenju.


Uz jednostavnu infografiku saznajte koliko kalorija zapravo unosite u svoj organizam: 

3 komentara:

  1. - stvarno ćeš me otjerati u kuhinju sa ovim postovima. Sad si me oduševila infografikom toliko da ću početi brojati kalorije, zabave radi :)) Šta sljedeće jedemo!? :)) pozdravček ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Dok izbrojimo kalorije od danas, onda ćemo razmisliti da li ćemo uopće jesti :D šala, sljedeće na meniju neka bude neki zdravi doručak. Započet ćemo jutro sa šoljicom kafe, kako bi u toku dana imali dovoljno energije. Onda jedemo žitarice, jogurt i neku voćku po izboru. I to je to, spremne smo za nove radne pobjede. :)

      Izbriši
  2. - Napokon netko tko je objasnio šta su kalorije i gdje se nalaze, a ne konstano populariziranje riječi o kojoj ne znamo ništa. Samo ovoga sam se i bojala, povrće koje volim (mrkva), kao i kokice - kako vidim baš se i ne preporučuju :D

    OdgovoriIzbriši